top of page
  • Foto van schrijverDe Klussenbox

Is het slim om laminaat over laminaat heen te leggen

Het vervangen van de vloer in je huis kan een grote beslissing zijn, en een van de vragen die vaak opkomt, is of het slim is om laminaat over bestaand laminaat te leggen. In deze blog gaan we deze kwestie onderzoeken en de voor- en nadelen van deze aanpak bespreken.


Het leggen van nieuw laminaat over bestaand laminaat heeft enkele duidelijke voordelen die de moeite waard zijn om te benadrukken.

Tijdbesparing: De tijd die nodig is voor het verwijderen van oude vloerbedekking kan aanzienlijk zijn. Het vereist meestal het losschroeven of weghalen van plinten, het uittrekken van de oude vloer en het zorgvuldig verwijderen van eventuele lijmresten. Dit is een arbeidsintensief proces dat dagen kan duren, afhankelijk van de grootte van de ruimte. Door nieuw laminaat over het bestaande laminaat te leggen, sla je dit tijdrovende proces over en kun je de klus veel sneller klaren.


Minder rommel: Het verwijderen van oude vloerbedekking gaat vaak gepaard met veel stof, puin en afval. Dit kan een aanzienlijke hoeveelheid rommel in je huis veroorzaken, wat vervelend kan zijn om mee om te gaan. Door simpelweg nieuw laminaat over het bestaande te plaatsen, vermijd je dit probleem volledig. Er is geen noodzaak om de oude vloer te demonteren, dus er is veel minder kans op rommel en stof.


Besparing op kosten: Het verwijderen en afvoeren van oude vloerbedekking kan extra kosten met zich meebrengen, zoals het huren van een afvalcontainer en het betalen voor afvoer. Ook kan het verwijderingsproces tijdrovend zijn, wat arbeidskosten met zich meebrengt. Door het oude laminaat te behouden, bespaar je op deze kosten, wat het totale projectbudget aanzienlijk kan verminderen.


Het zijn deze voordelen die het leggen van nieuw laminaat over bestaand laminaat een aantrekkelijke optie maken voor mensen die op zoek zijn naar een efficiënte en kosteneffectieve manier om hun vloer te vernieuwen. Het is echter belangrijk op te merken dat deze aanpak het best werkt als het bestaande laminaat nog in goede staat verkeert en er geen ernstige ongelijkheden of beschadigingen zijn die de nieuwe vloer kunnen beïnvloeden. Als je twijfels hebt, is het altijd raadzaam om professioneel advies in te winnen voordat je aan het project begint.


Laminaat plaatsen

Het leggen van nieuw laminaat over bestaand laminaat kan handig zijn, maar het is ook belangrijk om op de mogelijke nadelen te letten voordat je deze aanpak kiest.

Hoogteproblemen: Het toevoegen van een extra laag laminaat kan de vloerhoogte verhogen. Hierdoor kunnen er problemen ontstaan met deuren die niet meer goed passen of die moeten worden ingekort. Bovendien kan het hoogteverschil een probleem vormen als het nieuwe laminaat aansluit op aangrenzende kamers met andere vloermaterialen. Het is essentieel om de hoogte-implicaties van deze aanpak te overwegen en ervoor te zorgen dat het nieuwe vloerniveau geen ongewenste problemen veroorzaakt.


Oneffenheden: Als de bestaande laminaatvloer al ongelijkmatigheden of beschadigingen vertoont, kunnen deze problemen zich manifesteren in het nieuwe laminaat. Oneffenheden in het oude laminaat kunnen het nieuwe laminaat onstabiel maken en ervoor zorgen dat het niet goed aansluit. Het is belangrijk om de staat van het bestaande laminaat zorgvuldig te inspecteren voordat je besluit om er nieuwe vloerbedekking overheen te leggen.


Beperkte isolatie: Het leggen van laminaat over laminaat biedt mogelijk niet dezelfde isolatievoordelen als het verwijderen van de oude vloer en het plaatsen van een isolerende ondervloer. Als geluids- of warmte-isolatie belangrijke overwegingen zijn, kan het nodig zijn om de bestaande vloer volledig te verwijderen en te vervangen door een isolerende ondervloer. Dit is iets om in gedachten te houden, vooral als je in een appartement woont waar geluidsisolatie belangrijk kan zijn.


Het leggen van laminaat over bestaand laminaat kan zeker voordelen bieden, vooral als het oude laminaat nog in goede staat verkeert en je de genoemde nadelen in overweging hebt genomen. Het is echter essentieel om te beseffen dat deze aanpak niet voor elke situatie geschikt is.


Laminaat van De Klussenbox

De Klussenbox begrijpt de complexiteit van vloerkeuzes en is hier om je te begeleiden bij het maken van de beste beslissing voor jouw specifieke behoeften. Als je twijfels hebt over het leggen van laminaat over laminaat, is het raadzaam om professioneel advies in te winnen. We kunnen je helpen bij het beoordelen van de staat van de bestaande vloer, het inschatten van de hoogteproblemen en het begrijpen van de isolatie-implicaties.


Kortom, of je nu kiest voor het leggen van nieuw laminaat over bestaand laminaat of voor een volledige vloerrenovatie, De Klussenbox staat klaar me zijn blogs om je te ondersteunen en hoogwaardige vloeroplossingen te bieden die aan jouw wensen voldoen. We streven ernaar om jouw huis te voorzien van de beste vloer die aan al jouw behoeften voldoet.


5 weergaven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page