top of page
 • Foto van schrijverDe Klussenbox

Wat te doen als je wc spoelbak vol loopt

Een wc die niet goed doorspoelt of waarvan de spoelbak volloopt, kan een vervelende situatie zijn. Het kan leiden tot ongemak en zelfs tot een verstopte wc. Gelukkig zijn er stappen die je kunt ondernemen om dit probleem aan te pakken.


1. Stop met doorspoelen

Wanneer je geconfronteerd wordt met een wc waarvan de spoelbak volloopt, is het begrijpelijk dat dit voor ongemak kan zorgen. In dergelijke situaties is het cruciaal om snel te handelen en de juiste stappen te nemen om verdere problemen te voorkomen.


Het allereerste wat je moet doen wanneer je merkt dat de spoelbak van je wc volloopt, is onmiddellijk stoppen met doorspoelen. Dit is van vitaal belang omdat het voorkomt dat er meer water in de spoelbak stroomt. Als je doorgaat met doorspoelen, kan dit het probleem verergeren en mogelijk leiden tot een overstroming of een verstopte wc. Het is dus essentieel om het doorspoelen te staken om verdere schade te voorkomen.


Door de watertoevoer te onderbreken, krijg je de gelegenheid om het probleem rustig te onderzoeken en stappen te ondernemen om de oorzaak van de overstroming vast te stellen. Dit is de eerste en meest cruciale stap in het oplossen van het probleem en het voorkomen van verdere complicaties in je badkamer.


2. Verwijder de deksel van de spoelbak

Wanneer je geconfronteerd wordt met een wc waarvan de spoelbak volloopt, is het begrijpelijk dat je snel wilt handelen om het probleem op te lossen. Een belangrijke stap in dit proces is het verwijderen van de deksel van de spoelbak om het probleem te onderzoeken. Gelukkig is dit meestal een eenvoudige handeling die gemakkelijk kan worden uitgevoerd.

spoelbak deksel verwijderen

Je begint met het voorzichtig verwijderen van de deksel van de spoelbak. Dit kun je meestal doen door de hendel of knop boven op de spoelbak los te draaien. Wees voorzichtig bij het verwijderen van de deksel om te voorkomen dat deze beschadigd raakt. Het kan nodig zijn om enige kracht uit te oefenen, maar zorg ervoor dat je dit gelijkmatig doet om breuk te voorkomen.


Met de deksel verwijderd, krijg je toegang tot het binnenste van de spoelbak en kun je de componenten en mechanismen zien die verantwoordelijk zijn voor het doorspoelen van de wc. Dit geeft je de mogelijkheid om te inspecteren en te bepalen welk onderdeel mogelijk het probleem veroorzaakt. Het is een belangrijke eerste stap om de oorzaak van de overstroming te achterhalen en verdere acties te plannen om het probleem op te lossen.


3. Controleer de vlotterkraan en de ketting

Een veelvoorkomende oorzaak van een wc-spoelbak die volloopt, is een probleem met de vlotterkraan of de ketting die de vlotter bedient. Het is belangrijk om deze onderdelen zorgvuldig te inspecteren, omdat ze vaak verantwoordelijk zijn voor dergelijke problemen. Hier zijn enkele stappen om deze onderdelen te controleren:

 • Vlotterkraan: De vlotterkraan regelt de watertoevoer naar de spoelbak. Controleer of deze kraan goed werkt. Als deze kraan niet goed afsluit wanneer de spoelbak vol is, kan er te veel water in de spoelbak stromen, wat resulteert in een overstroming. Zorg ervoor dat de vlotterkraan soepel opent en sluit.

 • Ketting: De ketting is verantwoordelijk voor het bedienen van de vlotter. Controleer of de ketting niet is losgeraakt of gebroken. Als de ketting te lang is, kan dit ervoor zorgen dat de vlotterkraan niet goed sluit. Pas de lengte van de ketting indien nodig aan.

 • Waterstand: Controleer ook de waterstand in de spoelbak. De waterstand moet onder het overloopgat liggen om overstroming te voorkomen. Als de waterstand te hoog staat, kun je deze aanpassen door de vlotterkraan af te stellen.


Door deze stappen te volgen, kun je mogelijk de oorzaak van het probleem identificeren en corrigeren. Als je echter niet zeker bent van wat er mis is, is het raadzaam om een loodgieter te raadplegen om verdere schade te voorkomen en het probleem professioneel op te lossen.


4. Controleer de afsluiter

Een andere mogelijke oorzaak van een wc-spoelbak die volloopt, kan te wijten zijn aan een defecte afsluiter. De afsluiter speelt een cruciale rol in het reguleren van de watertoevoer naar de spoelbak. Het is essentieel dat de afsluiter volledig sluit wanneer het doorspoelmechanisme wordt bediend om te voorkomen dat er te veel water in de spoelbak stroomt.


Om te controleren of de afsluiter goed functioneert, kun je het volgende doen:

 1. Spoel het toilet door en observeer het gedrag van de afsluiter tijdens en na het doorspoelen. Let op of de afsluiter volledig sluit en of er geen water meer in de spoelbak stroomt zodra het doorspoelproces is voltooid.

 2. Als de afsluiter niet volledig sluit en er water blijft stromen, kan dit wijzen op een probleem met de afsluiter zelf. Controleer of er geen vuil, kalkaanslag of andere verstoppingen in de afsluiter zitten die de goede werking ervan kunnen belemmeren.

 3. Indien nodig kun je proberen de afsluiter schoon te maken en te smeren om ervoor te zorgen dat deze soepel sluit. Als dit het probleem niet oplost, kan de afsluiter mogelijk defect zijn en moet deze worden gerepareerd of vervangen.


Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de werking van de afsluiter, omdat dit een veelvoorkomende bron van problemen is bij wc-spoelbakken. Als je twijfelt over hoe je de afsluiter moet repareren of vervangen, raadpleeg dan een professionele loodgieter om het probleem te verhelpen en ervoor te zorgen dat je wc weer normaal functioneert.


De Klussenbox spoelbak reparatie

5. Schakel professionele hulp in

Als je merkt dat je wc-spoelbak volloopt en je niet in staat bent om het probleem zelf op te lossen, is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Dit kan je doen bij De Klussenbox. Onze gekwalificeerde loodgieters kunnen een aantal voordelen bieden:

 • Snelle diagnose: Loodgieters hebben de expertise en ervaring om snel de oorzaak van het probleem te achterhalen. Ze kunnen bepalen of het probleem te wijten is aan een defecte afsluiter, een verstopte vlotterkraan, een kapotte ketting of een ander probleem.

 • Efficiënte reparatie: Nadat de oorzaak is vastgesteld, kan een loodgieter de nodige reparaties uitvoeren. Of het nu gaat om het vervangen van een defect onderdeel, het repareren van een lek of het aanpassen van de waterdruk, ze hebben de vaardigheden en gereedschappen om het probleem efficiënt op te lossen.

 • Voorkomen van verdere schade: Door professionele hulp in te schakelen, voorkom je verdere schade aan je sanitair systeem. Loodgieters kunnen problemen identificeren die anders onopgemerkt zouden blijven en kunnen ervoor zorgen dat je wc-spoelbak weer optimaal functioneert.

 • Gemoedsrust: Het inschakelen van een loodgieter geeft je gemoedsrust, omdat je weet dat het probleem op de juiste manier wordt opgelost. Je hoeft je geen zorgen te maken over herhaalde problemen of onnodige kosten.


Het hebben van een wc met een vollopende spoelbak kan frustrerend zijn, maar met de juiste stappen kun je het probleem vaak snel oplossen. Al met al is het raadzaam om een professionele loodgieter van De Klussenbox te raadplegen als je wc-spoelbak volloopt en je niet zeker bent van de oorzaak of oplossing. Op die manier kun je er zeker van zijn dat je toilet snel weer normaal functioneert en dat verdere problemen worden voorkomen.


De Klussenbox spoelbak maken

16 weergaven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page